Home image

La Cremada de Falles de Sant Joan

Tradició popular en què els participants fan un falla, l’encenen, l’agiten i la fan giravoltar vertiginosament fins que creen grans boles de foc. L’any 2010 el Govern d'Andorra va incloure la cremada de falles d’Andorra la Vella en la secció quarta de l’Inventari general del patrimoni cultural d’Andorra com a bé immaterial, i l'any 2015 el Comú d'Andorra la Vella va declarar l'Associació com a Entitat pública d'interès cultural.

Home image

Tradicional

La cremada de falles s’inicia a la placeta del Puial amb el bateig de foc d'aquells els joves de 16 anys passen a formar part dels fallaires de adults. El bateig de foc es fa amb la falla tradicional i posteriorment és el fallaire major (si aquest pertany a la parròquia d'Andorra la Vella) qui amb l'equip que l'ha ajudat a aconseguir l'argolla de Fontargent, continuen el ritual amb la falla tradicional a la mateix placeta dotant l'indret del moment més ancestral de la festa.

Home image

Recorregut

Comença aleshores el recorregut de les falles pels carrers del Centre Històric d'Andorra la Vella passant per aquelles places on antigament es celebrava aquesta tradició: Puial, Font de la Call, Pui, Consòrcia, Sant Esteve i Príncep Benlloch davant del Comú d'Andorra la Vella on la música acompanya els moviments dels fallaires cremant davant del Comú.

Home image

Ball de les Bruixes

S'inicia després la segona part del recorregut que aquest es dirigirà cap a la plaça del Poble entrant per la Rambla Molines i el passatge Rosa Ferrer fins que les falles encenguin la foguera a plaça i l'Esbart dansaire d'Andorra la Vella interpreti el Ball de les Bruixes.